Skip to content

Vier weken lang zijn tien basisscholen in West-Brabant de strijd aangegaan tegen oud textiel. Op deze manier hebben ze 13519 kilo oud textiel terug in de kringloop gebracht, waardoor het opnieuw gebruikt of gerecycled kan worden. De Textiel Race in West-Brabant is een groot succes geworden met enthousiaste leerlingen, docenten en buurtbewoners!

De Textiel Race spoort de leerlingen aan om duurzamer om te gaan met hun textiel, zoals kleding, schoenen, knuffels, tafellakens en gordijnen. Ze leerden tijdens het project dat ze textiel kunnen repareren, hergebruiken of kunnen inleveren in een textielcontainer. In Nederland wordt nu namelijk nog meer dan de helft van het oud textiel bij het restafval gegooid. Hierdoor kan het niet hergebruikt of gerecycled worden.

Van 16 mei t/m 9 juni hebben de deelnemende leerlingen 13519 kilo oud textiel ingezameld. Daarnaast zijn de leerlingen aan de slag gegaan om zelf kledingstukken te repareren. In totaal hebben de leerlingen 150 reparaties uitgevoerd.
Inwoners uit West-Brabant konden online aangeven dat ze nog oud textiel thuis hadden liggen, waarna scholieren het textiel aan huis ophaalden. Buurtbewoners kregen in ruil hiervoor kortingscodes voor duurzame merken als, Walra bed- en badtextiel, LABFRESH en SKOTT Fashion.

Basisschool IKC De Vincent uit Etten-Leur is met 3068 kilo en een score van 925 de winnaar van de Textiel Race. De deelnemende groep won de hoofdprijs, een schoolreis naar de Uitvindfabriek in Breda.

 

De Textiel Race West-Brabant is een initiatief in samenwerking met De Kringloper.

 

 

Auteur: Judith Luttge

Back To Top